Artkuł poglądowyZaburzenia równowagi immunologicznej subpopulacji limfocytów Th1 i Th2 oraz rola ich wybranych cytokin w atopowym zapaleniu skóry - Dzienis, Katarzyna; Tryniszewska, Elżbieta; Kaczmarski, Maciej (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest jedną z najczęstszych chorób skóry występujących u dzieci. W niniejszej pracy zaprezentowano aktualne poglądy dotyczące mechanizmów immunologicznych biorących udział w patomechanizmie AZS. Podkreślono rolę zaburzenia różnicowania limfocytów T pomocniczych; promowania subpopulacji limfocytów Th2 kosztem limfocytów Th1. Przedstawiono rolę wybranych cytokin obu subpopulacji limfocytów Th, ze szczególnym uwzględnieniem IL-4, IL-5, IL-10, IL-13 i IL-18. Ponadto omówiono rolę apoptozy oraz udział receptora CCR4 i jego ligandu TARC w przebiegu atopowego zapalenia skóry.