Zespół napięcia przedmiesiączkowego – większe ryzyko objawów menopauzalnych - Wilamowska, Agnieszka (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Zespół napięcia przedmiesiączkowego jest częstą chorobą kobiet w wieku reprodukcyjnym. Objawy PMS zanikają w okresie okołomenopauzalnym. U kobiet, które chorowały na zespół napięcia przedmiesiączkowego istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia uderzeń gorąca, trudności z zasypianiem, nastrojów depresyjnych, obniżenia libido w okresie przekwitania. Zespół napięcia przedmiesiączkowego uważany jest za zwiastun nasilonych objawów klimakterycznych. Dalsze badania nad patofizjologią związku tych zaburzeń są potrzebne, aby umożliwić zastosowanie skutecznego leczenia.