Opis przypadku Zespół Klippel-Trenaunaya ze współistnieniem innych anomalii naczyniowych - Uchańska, Grażyna; Wankiewicz, Anna; Romańska-Gocka, Krystyna; Placek, Waldemar (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Zespół Klippel-Trenaunaya (ZKT) jest rzadkim schorzeniem charakteryzującym się triadą objawów, takich jak wrodzone znamię naczyniowe, żylaki kończyn i przerost tkanek miękkich i/lub kości. Oprócz wymienionych cech ZKT ma bardzo bogatą symptomatologię kliniczną. Przedstawiamy przypadek 75-letniej kobiety z ZKT zdiagnozowanym w starszym wieku, przyjętej do naszej Kliniki z powodu silnych dolegliwości bólowych i owrzodzenia na podudziu w obrębie naczyniaka. Podkreślamy rzadkość naprzemiennej lokalizacji znamienia naczyniowego na skórze całego ciała, włączając twarz i owłosioną skórę głowy. Ponadto u chorej występowały również rzadko opisywane w ZKT żylaki kończyn górnych. Stwierdzono powiększenie wątroby i śledziony, zmiany kostne i współistnienie niektórych cech typowych dla innych anomalii naczyniowych, takich jak zespół Kassabacha-Meritta (trombocytopenia i hipofibrynogenemia) i dla zespołu Parkes-Webera (przetoka tętniczo-żylna, niewydolność serca). Przedstawiamy przypadek ZKT na tle przeglądu literatury z uwzględnieniem klasyfikacji anomalii naczyniowych, etiopatogenezy i zróżnicowanego obrazu klinicznego.