Czynniki toksyczne sprzężone z białkami rozpoznającymi receptory powierzchniowe w leczeniu ostrej białaczki szpikowej - Paluszewska, Monika (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Klasyczne leczenie ostrej białaczki szpikowej pozostaje niezadowalające. Znaczący postęp w poznawaniu biologii ostrej białaczki szpikowej doprowadził ostatnio do rozwoju metod leczenia skierowanych wybiórczo na komórki nowotworowe. W artykule przedstawiono właściwości biologiczne oraz zastosowanie w leczeniu ostrej białaczki szpikowej leków skierowanych na komórki białaczkowe (przeciwciał monoklonalnych, immunotoksyn, przeciwciał sprzężonych z izotopami, białek fuzyjnych). Chociaż wstępne wyniki badań są obiecujące, konieczne są dalsze próby kliniczne, aby ustalić znaczenie tych metod postępowania w leczeniu chorych na ostrą białaczkę szpikową.