Chemioterapia dotętnicza metodą bolus z zastosowaniem 5-FU przerzutów raka jelita grubego do wątroby. Badanie fazy II - Wcisło, Gabriel; Korniluk, Jan; Brzozowski, Krzysztof; Osiecki, Mirosław; Nurzyński, Paweł; Twarkowski, Paweł; Z. Pawlak, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Wstęp: Jedną z form leczenia cytostatycznego o charakterze paliatywnym przerzutów do wątroby w przebiegu raka jelita grubego (rjg) jest chemioterapia dotętnicza (HAI-th) w ciągłym wlewie kroplowym z pompy infuzyjnej poprzez cewnik umieszczony chirurgicznie w układzie tętniczym wątroby. W tym badaniu dokonano oceny efektywności i bezpieczeństwa podawania 5-fluorouracylu metodą bolus poprzez mikrocewnik umieszczony czasowo w tętnicy wątrobowej. Materiał i metoda: Od lipca 1996 r. do czerwca 1999 r. poddano chemioterapii poprzez tętnicę wątrobową 38 chorych (M - 25, K - 13), w wieku 19-75 lat (śr. 58,4 lat) z izolowanymi ogniskami przerzutowymi w wątrobie w przebiegu raka jelita grubego (rjg). Wszyscy chorzy byli w dobrym stanie ogólnym (w 3 i 4 stopniu wydolności wg WHO). Chorzy otrzymywali 5-fluorouracyl (5Fu) w dawce 800-1 000 mg/m 2 w 100 ml 5-procentowej glukozy + 5 000 j. heparyny + 20 mg dexametazonu poprzez cewnik umieszczony w tętnicy wątrobowej przez 15-20 min pod radiologiczną kontrolą. Leczenie powtarzano co 4-5 tyg. Łącznie podano 189 cykli chth (od 1 do 12), śr. 4,97 na jednego pacjenta. Odpowiedź na leczenie oceniano wg standardów WHO z zastosowaniem tomografii komputerowej. Czas do progresji oraz przeżycia określono przy pomocy metody Kaplan-Meiera dla grupy o niepełnej obserwacji. Wyniki: Odnotowano przedłużone krwawienie z miejsca wkłucia cewnika u 6 chorych, u 1 chorego nastąpiło zwężenie tętnicy wątrobowej. Na podstawie badań obrazowych uzyskano odpowiedzi: u 3 chorych (8 proc.) CR, 1 (2,6 proc.) MR, 18 (47 proc.) SD. Od chwili rozpoczęcia HAI-th wątroby średni czas przeżycia wynosił 10±6,29 mies. (1,5-25 mies.), czas do progresji 6,38±3,80 mies. Na podstawie krzywej przeżycia Kaplana-Meiera 12 mies. przeżyło 45 proc., 24 mies. - 20 proc. chorych. Spośród 38 chorych 21 (55 proc.) zmarło, 17 (45 proc.) nadal żyje. Od chwili rozpoznania przerzutów w wątrobie średni czas przeżycia wynosił 15,31±9,46 mies. (5±40 mies.). Wnioski: Chemioterapia lokoregionalna (HAI-th) zmian przerzutowych w wątrobie jest postępowaniem paliatywnym. Ta forma leczenia stwarza nadzieję na przedłużenie życia dla wskazanych chorych, u których już zostały wykorzystane wszystkie dostępne metody leczenia przeciwnowotworowego.