Kardiochirurgia dorosłych Postępowanie w ostrych zespołach wieńcowych bez uniesienia odcinka ST - Kluba, Rafał; Gąsior, Mariusz; Poloński, Lech; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wraz z nową definicją zawału serca zaczęto stosować pojęcie ostrych zespołów wieńcowych (OZW), w tym OZW bez uniesienia ST (non-ST elevation acute coronary syndrome, NSTEACS). W przeciwieństwie do chorych ze STEMI (ST elevation myocardial infarction, zawał serca z uniesieniem ST), pacjenci z NSTEMI (non-ST elevation MI, zawał serca bez uniesienia ST) są grupą starszą wiekowo, bardziej zróżnicowaną, wymagającą bardziej indywidualnego postępowania. W ostatnich latach w kardiologii dokonał się prawdziwy przełom w zrozumieniu i leczeniu ostrych zespołów wieńcowych. Dzięki kolejnym randomizowanym badaniom klinicznym, porównującym strategie leczenia OZW i wieloośrodkowym rejestrom monitorującym wyniki i wdrażanie zaleceń ekspertów w praktyce, zmienia się podejście do NSTEACS. Coraz więcej danych wskazuje na potrzebę szybkiej diagnostyki angiograficznej i rewaskularyzacji nie tylko w wypadku STEMI, ale i u chorych z NSTEMI.