Kardiochirurgia wad wrodzonych Przezcewnikowe zamykanie ubytków w przegrodzie międzyprzedsionkowej – doświadczenia 502 zabiegów - Szkutnik, Małgorzata; Białkowski, Jacek; Banaszak, Paweł; Kusa, Jacek; Baranowski, Jacek; Karwot, Blandyna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: Przezcewnikowe zamykanie ubytków międzyprzedsionkowych typu II (ASD) staje się metodą leczenia z wyboru w wybranych postaciach tej wady. Cel: Przedstawienie własnych doświadczeń. Materiał i metody: W latach 1997–2005 leczono 502 pacjentów (pts) od 4. mies. do 74. roku życia (średnia 24 lata). Podczas zabiegów u 468 z nich zastosowano zestawy Amplatzer, u 32 – Starflex, a w 2 wypadkach – Helex. ASD podzielono na proste i złożone. Do tych ostatnich zaliczono ubytki mnogie (86 pts), duże i ze szczątkowym rąbkiem aortalnym (56 pts), z towarzyszącymi wadami serca (13 pts) oraz te u małych dzieci (31 pts). Wyniki: Zabieg przeprowadzono skutecznie u 97% pacjentów. Powikłania obejmowały embolizację ASO u 3 osób, przejściowe zaburzenia rytmu serca u 3 oraz przejściową niewydolność lewokomorową u kolejnych 3. Około 10% chorych w pierwszych miesiącach po zabiegu skarżyło się na bóle głowy. Wnioski: Kardiologia interwencyjna zdobyła stałe miejsce w leczeniu ASD.