Niewydolność serca i płuc, transplantologiaOpieka nad dawcą płuc – nowe wyzwanie dla anestezjologa w Polsce - Nadziakiewicz, Paweł; Saucha, Wojciech; Wojarski, Jacek; Wilk, Jarosław; Zakliczyńska, Helena; Knapik, Piotr; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Podstawową barierą rozwoju przeszczepiania narządów wciąż pozostaje niedostatek odpowiednich dawców organów. Śmierć mózgu wiąże się z wieloma reakcjami organizmu, które mogą mieć szkodliwy wpływ na inne narządy wewnętrzne i prowadzić do postępującego pogorszenia ich funkcji. Układ krążenia reaguje krytycznym wzrostem ciśnienia tętniczego, a następnie hipotensją, obecne są cechy stanu zapalnego. Kolejnym zagrożeniem jest wystąpienie uszkodzenia płuc, spowodowanego wentylacją mechaniczną. Dawcy płuc są również szczególnie narażeni na wystąpienie neurogennego obrzęku płuc, aspiracyjnego i nozokomialnego zapalenia płuc. Konieczne jest intensywne postępowanie resuscytacyjne, aby potencjalny dawca spełnił restrykcyjne kryteria pobrania płuc. Leczenie obejmuje właściwą wentylację, toaletę drzewa oskrzelowego, bronchoskopię, substytucję hormonalną i terapię płynami. W naszej pracy przedstawiamy współczesne poglądy na intensywną opiekę nad dawcą narządów. Wprowadzenie algorytmów postępowania z potencjalnymi dawcami płuc oraz poszerzanie kryteriów kwalifikacji pozwoliło w ciągu ostatnich lat na zwiększenie liczby uzyskanych narządów. W Polsce potrzebne są jednak dalsze wysiłki wobec wciąż wzrastającej liczby chorych wymagających przeszczepu płuc.