Badania kliniczne i doświadczalne w chorobach serca, płuc i naczyń Badanie wpływu niskoenergetycznego promieniowania laserowego na parametry hemodynamiczne izolowanego perfundowanego serca szczurzego poddanego niedokrwieniu – wyniki wstępne - Biały, Dariusz; Skrzypiec-Spring, Monika; Arkowski, Jacek; Wawrzyńska, Magdalena; Grotthus, Bartosz; Kwiatkowska, Joanna; Szeląg, Andrzej; Mazurek, Walentyna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: Promieniowanie laserowe może modulować procesy biologiczne. Szczególne znaczenie wydaje się mieć jego wpływ na procesy zachodzące w mięśniu sercowym podczas niedokrwienia. Cel: Ocena wpływu niskoenergetycznego promieniowania laserowego na parametry hemodynamiczne izolowanego perfundowanego serca szczura poddanego niedokrwieniu. Materiał i metody: Izolowane serca szczurze, perfundowane roztworem Krebsa-Hanseleita, zostały poddane 20-minutowemu niedokrwieniu. Podczas niedokrwienia część serc była naświetlana niskoenergetycznym promieniowaniem laserowym. Wyniki: Serca niedokrwione poddane naświetlaniu promieniowaniem laserowym wykazywały lepsze parametry hemodynamiczne (rate pressure product – RPP) od serc niepoddanych naświetleniu. Wnioski: Niskoenergetyczne promieniowanie laserowe korzystnie wpływa na pracę izolowanego serca poddanego niedokrwieniu.