RehabilitacjaCzy rehabilitacja kardiologiczna jest potrzebna w dobie nowoczesnej kardiologii interwencyjnej i kardiochirurgii? - Dylewicz, Piotr; Borowicz-Bieńkowska, Sławomira (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Opublikowane w ostatnich latach metaanalizy wskazują, że rehabilitacja odgrywa rolę jednoznacznie pozytywną, m.in. w wypadku chorych poddanych zabiegom kardiologii interwencyjnej i kardiochirurgii. Efektywność rehabilitacji polega nie tylko na poprawie wydolności fizycznej i parametrów jakości życia oraz pozytywnej korekcie czynników ryzyka choroby niedokrwiennej, ale również na zmniejszeniu śmiertelności ogólnej i z przyczyn sercowych w stopniu porównywalnym z innymi nowoczesnymi metodami terapii. Rehabilitacja jest ponadto bardzo skuteczna u chorych podwyższonego ryzyka – z niewydolnością serca i depresją. Dotychczas nie wyjaśniono mechanizmów powodujących wyżej wspomniane korzystne efekty ani nie zweryfikowano skuteczności metod rehabilitacji w wypadku różnych grup pacjentów – kobiet, osób w wieku podeszłym, ze współistniejącą cukrzycą. Na rozwiązanie oczekuje też problem efektywności kosztowej różnych form rehabilitacji w aspekcie wpływu na jakość życia, częstość rehospitalizacji i powtórnych interwencji. Niedostatecznie zweryfikowane są również metody i efekty rehabilitacji chorych po innych niż CABG zabiegach kardiochirurgicznych.