Plazmidowy wektor ekspresyjny kodujący receptor sFLT-1 (psFLT-1) ogranicza angiogenezę i wzrost guzów L1 - Małecki, Maciej; Gromek, Katarzyna; Przybyszewska, Małgorzata; Janik, Przemysław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Antyangiogenna terapia genowa wykorzystuje geny kodujące białka ograniczające powstawanie nowych naczyń krwionośnych. W wypadku chorób nowotworowych stosowanie preparatów genowych antyangiogennych sprowadza się do prób ograniczenia wzrostu nowotworu poprzez blokowanie angiogenezy w guzie nowotworowym, zgodnie z dogmatem, że unaczynienie nowotworu jest czynnikiem bezpośrednio determinującym jego wzrost i tworzenie przerzutów. Zastosowany w pracy plazmidowy konstrukt psFLT-1 jest niewirusowym wektorem ekspresyjnym, kodującym rozpuszczalną formę receptora naczyniowo-śródbłonkowego czynnika wzrostu VEGFR1 (sFLT-1). Gen sFLT-1 koduje część zewnątrzkomórkową receptora VEGFR1, która efektywnie blokuje aktywność angiogenną białka VEGF. Badania przedstawione w niniejszej pracy wykonano na zwierzętach laboratoryjnych zaszczepionych podskórnie lub dootrzewnowo komórkami mysiego mięsaka L1, oraz uzyskanymi w warunkach hodowli komórkowej transfektantami L1/psFLT-1 i L1/pVEGF. U badanych zwierząt oceniano wpływ plazmidu psFLT-1 na proces angiogenezy oraz wzrost nowotworów. Przeprowadzone badania wykazały, że plazmid psFLT-1 efektywnie hamuje, zarówno w teście angiogenezy skórnej, jak i matrigelowej, indukowany przez naczyniowo-śródbłonkowy czynnik wzrostu proces angiogenezy. Wykazano również, iż wektor psFLT ogranicza wzrost podskórnych guzów L1 u zwierząt oraz wydłuża czas przeżycia zwierząt z wewnątrzotrzewnowym nowotworem L1. Na podstawie badań eksperymentalnych rozważono możliwość wykorzystania preparatu genowego psFLT-1 w klinice chorób nowotworowych. Obecnie wektor psFLT-1 jest wykorzystywany w prowadzonej w Centrum Onkologii-Instytucie w Warszawie próbie klinicznej antyangiogennej terapii genowej pacjentek chorych na raka sromu