Ocena jakości życia chorych leczonych chirurgicznie z powodu raka odbytnicy w aspekcie czynników społeczno-demograficznych - Ponczek, Danuta; Nowicki, Andrzej; Zegarski, Wojciech; Banaszkiewicz, Zbigniew (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Cel: Celem pracy była ocena wpływu czynników społeczno-demograficznych na odległą jakość życia pacjentów, leczonych chirurgicznie z powodu raka odbytnicy metodą resekcji przedniej niskiej lub wycięcia brzuszno-kroczowego, nienaświetlanych przedoperacyjnie. Materiał i metody: Na podstawie analizy dokumentacji medycznej 481 osób z rakiem odbytnicy, wyselekcjonowano 102 pacjentów spełniających kryteria włączenia do badania. Osobom tym wysłano drogą pocztową kwestionariusze ankiet. Otrzymano zwrot 78 ankiet (76,5 proc.). Wykorzystano kwestionariusz QLQ-C30 służący do oceny ogólnej jakości życia pacjentów z chorobami nowotworowymi, kwestionariusz QLQ-CR38 – specyficzny moduł rozszerzający QLQ-C30 o pytania dotyczące osób z rakiem odbytnicy oraz kwestionariusz danych społeczno-demograficznych, takich jak wiek, płeć, wykształcenie, miejsce zamieszkania, status materialny, relacje rodzinne, wsparcie, choroby współistniejące, zastosowanie leczenia uzupełniającego, niekonwencjonalnego i czasu od operacji. Wyniki: Mężczyźni byli w lepszym ogólnym stanie zdrowia niż kobiety, lepiej funkcjonowali pod względem fizycznym, emocjonalnym i społecznym. Kobiety miały więcej problemów zdrowotnych, takich jak zmęczenie, nudności i wymioty, ból, zaparcia. Płeć wpłynęła w sposób istotny statystycznie również na funkcjonowanie seksualne. Mężczyźni osiągnęli wyższy wynik niż kobiety, tj. ich funkcjonowanie seksualne było lepsze. Wnioski: Czynniki społeczno-demograficzne w dużym stopniu wpływają na odległą jakość życia pacjentów, operowanych z powodu raka odbytnicy. Pozytywny wpływ na jakość życia po operacji miały płeć męska, wiek od 46 do 55 lat, wykształcenie wyższe, dobry i wystarczający status materialny, posiadanie rodziny, brak współistniejących chorób, wsparcie rodziny, upływ czasu od operacji.