Współistnienie raka gruczołu krokowego i rozsianego raka wątrobowokomórkowego– opis przypadku - Szydłowska-Pazera, Katarzyna; Potemski, Piotr; Tomczyk, Dorota; Kubiak, Robert; Jaworski, Tomasz; Płużańska, Anna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Omówiono przypadek 64-letniego mężczyzny, u którego rozpoznano mnogie przerzuty do kości. Ze względu na podwyższone stężenie PSA wykonano oligobiopsję gruczołu krokowego i stwierdzono izolowane ognisko raka o dużym stopniu dojrzałości (G1). U chorego rozpoczęto leczenie flutamidem i gosereliną. Stwierdzono progresję zmian przerzutowych, dlatego też wykonano biopsję chirurgiczną mostka i na tej podstawie rozpoznano uogólnionego raka wątrobowokomórkowego. Stężenie AFP w surowicy było w granicach normy. Tomografia komputerowa ujawniła niejednorodną wątrobę bez zmian ogniskowych. Rozpoznanie pierwotnego raka wątroby potwierdzono biopsją aspiracyjną cienkoigłową wątroby. U chorego zastosowano paliatywną chemioterapię, która okazała się nieskuteczna.