Opis przypadkuJednoczesne przednie i tylne ustabilizowanie złamania kręgu piersiowego - Sobieraj, Andrzej; Barczewska, Monika; Stadnicki, Michał; Konopielko, Marcin; Maksymowicz, Wojciech (Problemy Lekarskie/Medical Problems, 2006)
Leczenie chirurgiczne złamań kręgosłupa w odcinku piersiowym budzi często wiele kontrowersji. W przypadku złamań wywołujących niestabilność kręgosłupa zachodzi konieczność zastosowania stabilizacji kręgosłupa. Doniesienie przedstawia własne doświadczenia autorów na podstawie przypadku jednoczesnej stabilizacji pourazowego wieloodłamowego niestabilnego złamania kręgosłupa piersiowego z dostępów tylnego i przedniego.