Praca poglądowaNeuronawigacja – chirurgia wspomagana obrazem, współczesne możliwości zastosowania w neurochirurgii - Roszkowski, Marcin (Problemy Lekarskie/Medical Problems, 2006)
Techniki komputerowe wspomagające neurochirurga w praktyce dnia codziennego stały się rutynowym narzędziem używanym w większości zabiegów wewnątrzczaszkowych i w obrębie kręgosłupa. Obecnie stosowane systemy bezramowej stereotaksji pozwalają chirurgowi na orientację przestrzenną odnoszącą położenie narzędzi w polu operacyjnym do przedoperacyjnego badania obrazowego. Informacje te prowadzą do minimalizacji urazu operacyjnego poprzez umożliwienie wyboru właściwej trajektorii dostępu, lepszej identyfikacji struktur anatomicznych oraz bezpiecznego prowadzenia resekcji całkowitych zmian chorobowych. Dla osiągnięcia tego celu w systemach nawigacyjnych zastosowane zostały stereotaktyczne zasady rejestracji rzeczywistej anatomii pacjenta do badań obrazowych. To poglądowe opracowanie przedstawia podstawową wiedzę na temat metod akwizycji w różnych typach badań obrazowych, najczęściej stosowanych metod rejestracji obrazu-do-pacjenta oraz możliwości manipulacji obrazem w planowaniu przedoperacyjnym. Zaprezentowane zostaną także popularne i dostępne obecnie systemy równolegle ze specyficznymi dla każdego z nich przykładami zastosowań nawigacji w chirurgii wewnątrzczaszkowej i kręgosłupa.