Związki hamujące przekazywanie sygnałów w komórkach i ich zastosowanie w leczeniu nowotworów ze szczególnym uwzględnieniem terapii ostrej białaczki szpikowej - Deptała, Andrzej; Nurzyńska, Daria (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Obecnie uznana za standardową terapia ostrych białaczek szpikowych z zastosowaniem cytarabiny i chemioterapeutyków z grupy antracyklin pozwala na uzyskanie całkowitej remisji u większości pacjentów, jednak u części z nich, u których niemożliwe było przeszczepienie macierzystych komórek krwiotwórczych, należy oczekiwać wznowy choroby. Stosowane leczenie drugorzutowe cechuje znacznie niższa skuteczność, a uzyskiwane remisje są krótkotrwałe. Konieczne jest więc zastosowanie nowych leków, o mechanizmie działania odmiennym od dotychczas będących w użyciu chemioterapeutyków. W artykule przedstawiono przebieg i mechanizmy regulujące przekazywanie sygnałów do komórek za pośrednictwem błonowych receptorów pobudzanych przez zewnątrzkomórkowe cytokiny, ze szczególnym uwzględnieniem roli białek RAS i kinaz białkowych C. Ponadto opisano właściwości i działanie związków modyfikujących aktywność wymienionych białek, przedstawiając wyniki przeprowadzonych dotychczas badań klinicznych nad zastosowaniem inhibitorów białek RAS i modulatorów kinazy białkowej C u pacjentów z nawrotową lub oporną na dotychczasowe leczenie białaczką szpikową.