Ból w schorzeniach reumatycznych – etiologia i postępowanie - Borysewicz, Krzysztof; Szechiński, Jacek (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Zapalenia stawów i inne niezapalne schorzenia układu ruchu występują często w populacji. Jednym z głównych problemów w tych schorzeniach jest ból. W artykule opisano rodzaje bólu w chorobach reumatycznych, jego etiologię i sposób postępowania. Pracownicy służby zdrowia powinni podejmować indywidualne decyzje dotyczące postępowania przeciwbólowego na podstawie aktualnej wiedzy na ten temat. W tych chorobach postępowanie powinno uwzględniać farmakoterapię, edukację pacjenta, kontrolę wagi ciała, pełne programy rehabilitacyjne, zachowania behawioralne i procedury operacyjne.