Trójtlenek arsenu w leczeniu ostrej białaczki promielocytowej - Wiktor Jędrzejczak, Wiesław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Trójtlenek arsenu samodzielnie lub w skojarzeniu może spowodować uzyskanie remisji całkowitej w niemal wszystkich przypadkach ostrej białaczki promielocytowej, ale na razie jest to jedyne wskazanie do jego stosowania. Wbrew obawom podany dożylnie ma niewiele działań niepożądanych. Trójtlenek arsenu działa drogą indukcji apoptozy i różnicowania i wywiera efekt również na komórki z wysoką ekspresją genu oporności wielolekowej. Jego dokładne miejsce w leczeniu ostrej białaczki promielocytowej jest nadal przedmiotem badań. Podobnie bada się inne nowotwory pod kątem wrażliwości na ten związek.