Artykuł poglądowyLeczenie chirurgiczne choroby Leśniowskiego-Crohna o lokalizacji krętniczo-kątniczej rozpoznanej w trakcie appendektomii - Lech, Gustaw; Słotwiński, Robert; Krasnodębski, Ireneusz W. (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2006)
Choroba Leśniowskiego-Crohna stanowi nadal poważne wyzwanie dla lekarzy różnych specjalności, w tym chirurgów. W artykule omówiono zasady postępowania chirurgicznego u chorych z chorobą Leśniowskiego-Crohna zlokalizowaną w okolicy krętniczo-kątniczej, której pierwszym objawem jest ostry ból w prawym podbrzuszu, sugerujący ostre zapalenie wyrostka robaczkowego. Choroba Leśniowskiego-Crohna ograniczona do wyrostka robaczkowego jest rzadką postacią tego schorzenia, rozpoznawaną na podstawie badania histopatologicznego, dotyczącą kilku procent wszystkich chorych. Uważa się obecnie, że jest to dobrze rokująca postać tej choroby, a wykonana pierwotnie appendektomia jest jedynym postępowaniem, którego wymagają chorzy. Dużo częstszym problemem są zmiany zapalne w wyrostku robaczkowym, towarzyszące typowym zmianom zapalnym w okolicy krętniczo-kątniczej. Ocenia się, że u kilku procent chorych diagnozę stawia się po laparotomii z powodu objawów sugerujących ostre zapalenie wyrostka robaczkowego. Właściwym postępowaniem w takich sytuacjach powinno być wykonanie resekcji krętniczo-kątniczej na granicy makroskopowo zmienionych tkanek, bez marginesu zdrowego jelita. Istotna z punktu widzenia techniki chirurgicznej metoda zespolenia jelitowego wydaje się nie mieć znaczenia.