Opis przypadkuEndometrioza – czy może przybrać maskę choroby Leśniowskiego-Crohna? Opis przypadku - Zawisza, Agnieszka; Degowska, Małgorzata; Nasierowska-Guttmejer, Anna; Durlik, Marek; Rydzewska, Grażyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2006)
Według definicji endometrioza to obecność endometrialnych gruczołów i podścieliska poza jamą macicy. Ekotopowe ogniska endometriozy są głównie zlokalizowane w miednicy małej, ale mogą występować w wielu innych lokalizacjach. Wykazywano też pewne podobieństwa endometriozy do chorób autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Leśniowskiego-Crohna czy łuszczyca. W pracy przedstawiono przypadek kobiety w wieku 45 lat z rozpoznaną wstępnie chorobą Leśniowskiego-Crohna i rozpoznaniem zweryfikowanym jako endometrioza po leczeniu operacyjnym oraz problemy diagnostyki różnicowej w tym przypadku.