Artykuł specjalnyPostępy w rozpoznawaniu i leczeniu grzybicy paznokci - Baran, Wojciech; Batycka, Aleksandra; Baran, Eugeniusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Badania epidemiologiczne wskazują, że częstość występowania grzybicy paznokci wciąż wzrasta. Do prawidłowego leczenia niezmiernie istotna jest właściwa identyfikacja patogenu. Badanie mikologiczne jest nadal złotym standardem , ale pojawia się coraz więcej nowych metod diagnostycznych, zwłaszcza z kręgu biologii molekularnej. Wprowadza się także modyfikacje badania mikologicznego, które zwiększają jego czułość i swoistość. W leczeniu grzybicy paznokci stosowane jest leczenie miejscowe, ogólne oraz kombinowane. Opisywane są nowe protokoły lecznicze dla leków stosowanych ogólnie i miejscowo, a nowe preparaty poszerzają możliwości terapeutyczne. Jednak pomimo wielu badań klinicznych i coraz lepszych właściwości farmakokinetycznych leków, skuteczność leczenia pozostaje niezadowalająca. Pośród wielu przyczyn takiego stanu podkreśla się ostatnio słabą penetrację leków do zmienionej chorobowo płytki paznokciowej. Badania farmakokinetyczne udowodniły, że stężenia leków w zdrowym paznokciu są znacznie wyższe niż w zmienionej chorobowo płytce. Także nawroty i reinfekcje stanowią wciąż poważny problem w leczeniu grzybicy paznokci.