Artykuł oryginalnyZastosowanie radioterapii w leczeniu łagodnej rodzinnej pęcherzycy - Narbutt, Joanna; Lesiak, Aleksandra; Arkuszewska, Cecylia; Rychter, Anna; Fijuth, Jacek; Sysa-Jędrzejowska, Anna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Łagodna rodzinna pęcherzyca ( Hailey-Hailey disease , HHD) jest genodermatozą dziedziczoną autosomalnie dominująco. Objawy choroby pod postacią świądu, pieczenia i bólu mogą prowadzić do obniżenia jakości życia, a nawet do niepełnosprawności. Ze względu na przewlekły przebieg oraz różną skuteczność wielu stosowanych do tej pory metod terapeutycznych nadal poszukuje się nowych opcji leczniczych tej choroby. Przedstawiamy 50-letniego mężczyznę rasy kaukaskiej, z typowymi dla HHD zmianami skórnymi w obrębie dołów pachowych i pachwin, niepoddającymi się leczeniu zarówno klasycznymi, jaki i eksperymentalnymi metodami. W omawianym przypadku korzystny efekt terapeutyczny obserwowano po zastosowaniu radioterapii. Zmiany skórne zlokalizowane w obrębie lewej i prawej pachy były 10-krotnie naświetlane wiązką elektronów w dawce przeciwzapalnej o energii 7,5 MeV. Dawka całkowita na każdą okolicę wynosiła 20 Gy w izodozie 90%. W czasie 11-miesięcznej (prawa pacha) i 3-miesięcznej obserwacji (lewa pacha) w obrębie dołów pachowych poza hiperpigmentacją nie obserwowano nowych zmian skórnych. Ze względu na uzyskany dobry efekt terapeutyczny radioterapii postuluje się, że może ona stanowić alternatywną metodę leczniczą choroby Haileya.