Artykuł oryginalnyTropikalne muszyce skóry u pacjentów powracających z krajów o odmiennych warunkach klimatycznych – opisy przypadków - Waśniowski, Aleksander; Rehlis, Norbert (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Wraz ze stale rosnącą liczbą Polaków podróżujących do krajów tropikalnych pojawiają się specyficzne problemy medyczne, związane z pobytem w odmiennych warunkach klimatycznych i sanitarno-epidemiologicznych, co powoduje zwiększoną zapadalność na importowane jednostki chorobowe. Fakt ten przekłada się na konieczność zwracania w praktyce lekarskiej większej uwagi na wywiad dotyczący podróży, mogący niejednokrotnie przybliżyć rozpoznanie, zwłaszcza w przypadku występowania trudnych do wyjaśnienia, egzotycznych zmian skórnych. Muszyce u ludzi należą do niezbyt często stwierdzanych parazytoz w strefie klimatu umiarkowanego i są kojarzone najczęściej z przypadkami skrajnego braku higieny czy inwadowania przez owady martwiczo zmienionych tkanek. W krajach tropikalnych występują jednak gatunki wykorzystujące kręgowce (w tym także człowieka) jako żywicieli pośrednich koniecznych do zamknięcia cyklu rozwojowego. W skrajnych przypadkach muszyce mogą powodować nawet zagrożenie życia, a prawie zawsze wywołują negatywną reakcję psychologiczną. W artykule przedstawiono opisy przypadków tropikalnych muszyc skórnych, reprezentowanych przez 2 typowe gatunki Starego i Nowego Œwiata, rozpoznane i leczone u pacjentów Kliniki Chorób Tropikalnych i Pasożytniczych AM w Poznaniu.