Artykuł oryginalnyMelanonychia longitudinalis - Sobjanek, Michał; Włodarkiewicz, Adam; Toboła, Jacek (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Melanonychia longitudinalis (LM) charakteryzuje się obecnością ciemnego, podłużnego prążka w obrębie płytki paznokciowej spowodowanego obecnością melaniny. Czerniak podpaznokciowy (SM) stanowi 1–3% czerniaków u przedstawicieli rasy kaukaskiej i jest najpoważniejszym schorzeniem dotyczącym aparatu paznokciowego. W większości przypadków pierwszym objawem nowotworu jest LM. Melanonychia może być również spowodowana aktywacją melanocytów, łagodną i atypową hiperplazją melanocytów, plamą soczewicowatą zwykłą i znamieniem melanocytarnym. Badania kliniczne i dermatoskopowe są istotne w diagnostyce różnicowej, ale rozpoznanie ostateczne może być postawione jedynie na podstawie badania histopatologicznego macierzy paznokcia. W praktyce zastosowanie znalazły: biopsja podłużna i biopsja sztancą. W przypadku SM postępowanie chirurgiczne jest główną metodą terapeutyczną. W pracy przedstawiono aktualne dane dotyczące LM w oparciu o przegląd piśmiennictwa i doświadczenia własne autorów.