Artykuł poglądowyLeczenie żylnych owrzodzeń podudzi– nowoczesne opatrunki - Żmudzińska, Maria; Czarnecka-Operacz, Magdalena (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Żylne owrzodzenia podudzi, powstające w wyniku procesów patofizjologicznych zachodzących w przebiegu przewlekłej niewydolności żylnej, są również klasyfikowane jako rany przewlekłe. Wynika to z charakteru oraz czasu trwania procesu chorobowego. Ponadto określenie ich jako przewlekłe wskazuje także na możliwe trudności terapeutyczne. Leczenie miejscowe powinno być postrzegane jako jeden z elementów kompleksowego leczenia żylnych owrzodzeń podudzi. Nowoczesne metody leczenia miejscowego opierają się na stosowaniu tzw. opatrunków aktywnych. Opracowano także zbiór cech, które powinny charakteryzować tzw. idealny opatrunek aktywny. Opatrunki aktywne klasyfikuje się ze względu na budowę, właściwości oraz wskazania do ich stosowania. W pracy dokonano przeglądu grup opatrunków aktywnych z uwzględnieniem informacji dotyczących ich składników, właściwości oraz wskazań do ich stosowania.