Artykuł poglądowy Wpływ menopauzy na starzenie się skóry - Wojnowska, Dorota; Juszkiewicz-Borowiec, Maria; Chodorowska, Grażyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Skóra jest jednym z narządów pozostających pod wpływem hormonów płciowych, głównie estrogenów i testosteronu. W całej skórze znajdują się receptory estrogenowe, ale największą ich gęstość obserwuje się w okolicy twarzy, okolicy łonowej, narządów płciowych i kończyn dolnych. Takie stany, jak miesiączka, ciąża i menopauza wpływają na wygląd i właściwości skóry, ale szczególnie głębokie zmiany zachodzą w niej w okresie menopauzy. Skóra staje się sucha, atroficzna, wiotka, formują się głębokie zmarszczki. Jej zmienione właściwości biomechaniczne prowadzą do wystąpienia wielu chorób typowych dla okresu klimakterium, takich jak zanikowe zapalenie sromu i pochwy, dysaesthetic vulvodynia, liszaj twardzinowy sromu, hirsutyzm twarzy, czołowe łysienie bliznowaciejące i napadowy rumień twarzy. Chociaż starzenie skóry nie jest oczywiście wskazaniem do stosowania hormonalnej terapii zastępczej, to trudno nie dostrzegać korzystnego wpływu suplementacji estrogenów na wygląd skóry.