Rola radioterapii w leczeniu przerzutów do kości - Badzio, Andrzej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Przerzuty do kości występują u ok. 80 proc. chorych w końcowej fazie choroby nowotworowej, a w 70 proc. przypadków zmianom tym towarzyszą dolegliwości bólowe wymagające leczenia. Rola radioterapii polega przede wszystkim na zwalczaniu dolegliwości bólowych, a w niektórych przypadkach jest stosowana w celu uwapnienia zmian osteolitycznych. Radioterapia pozwala na zmniejszenie dolegliwości bólowych u ok. 80 proc. chorych i jej skuteczność jest podobna w różnych nowotworach. Efekt przeciwbólowy pojawia się średnio 2 tyg. po zakończeniu leczenia i trwa ok. 30 tyg. Badania randomizowane porównujące napromienianie z zastosowaniem konwencjonalnego frakcjonowania i napromienianie pojedynczą dawką 8 Gy wskazują na podobną skuteczność przeciwbólową obu metod. Napromienie ma także zastosowanie w przypadku zespołu ucisku rdzenia kręgowego oraz w uzupełnieniu zespolenia chirurgicznego. Radioterapia odgrywa podstawową rolę w paliatywnym leczeniu bolesnych przerzutów do kości, a jednorazowa dawka 8 Gy może być zalecana u wszystkich chorych z niepowikłanymi przerzutami do kości.