Radioterapia izotopowa przerzutów nowotworowych do kośćca - Lass, Piotr (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Większość chorych z rozsianymi przerzutami do kości odczuwa bóle. Dożylne podanie radioizotopów o powinowactwie do zmian przerzutowych w kośćcu jest alternatywą w stosunku do tradycyjnej radioterapii. Złagodzenie lub ustąpienie dolegliwości bólowych występuje w okresie od 1 do 3 tyg. i efekt ten utrzymuje się przeciętnie do kilku mies. Praca omawia rolę terapii radioizotopowej, poprawę jakości życia, wskazania i przeciwwskazania, powikłania i aspekty ekonomiczne tej metody.