Rola dwufosfonianów w leczeniu przerzutów do kości – podsumowanie badań klinicznych - Serkies, Krystyna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Przedstawiono wyniki randomizowanych badań klinicznych dotyczących stosowania dwufosfonianów: klodronianu i pamidronianu u chorych z przerzutami w układzie kostnym. U chorych na raka piersi i raka gruczołu krokowego z przerzutami do kości pod wpływem dwufosfonianów uzyskano zmniejszenie częstości występowania przerzutów i powikłań towarzyszących zmianom kostnym, a także wydłużenie okresu wolnego od jawnych zmian kostnych. Stosowanie dwufosfonianów pozwala uzyskać zmniejszenie bólów kości oraz konieczności zastosowania paliatywnej radioterapii bolesnych ognisk. W efekcie stosowania dwufosfonianów uzyskuje się znaczącą poprawę stanu ogólnego i jakości przeżycia chorych. W pracy omówiono ponadto zagadnienie czasu stosowania bifosfonianów, postaci leku przy jego długotrwałym stosowaniu oraz kosztów leczenia. Przedstawiono także wyniki badań, w których dwufosfoniany stosowano w zapobieganiu występowania przerzutów kostnych u chorych na raka piersi.