Zmiany kostne w przebiegu szpiczaka mnogiego - Maciej Zaucha, Jan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
W pracy przedstawiono poglądy dotyczące patomechanizmu rozwoju zmian kostnych w szpiczaku mnogim. Zmiany kostne należą do wiodących objawów klinicznych szpiczaka. Wynikają one z zaburzenia fizjologicznej równowagi pomiędzy osteolizą a nowotworzeniem kości. Komórki szpiczakowe stymulują osteolizę bezpośrednio poprzez zwiększoną produkcję fizjologicznie występującego białko TRANCE/RANKL stymulującego osteoklasty oraz pośrednio poprzez produkcje białka syndekan-1 (CD138) inaktywującego osteoprotegryne, które fizjologicznie hamuje białko TRANCE/RANKL. Osteoliza prowadzi do uwalniania cytokin, które stymulują wzrost plazmocytów. Zastosowanie bifosfonianów zmniejsza częstość i nasilenie powikłań kostnych, ale nie wydłuża czasu przeżycia chorych.