Ocena toksyczności i skuteczności skojarzonej chemioterapii (tenipozyd i karboplatyna) oraz radioterapii u chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca z przerzutami do ośrodkowego układu nerwowego – doniesienie wstępne - M. Kowalski, Dariusz; Zajda, Katarzyna; Krzakowski, Maciej; Wierzchowski, Marek; Jaśkiewicz, Piotr; Denisso, Tadeusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Przedstawiono wstępne wyniki jednoośrodkowego, prospektywnego badania klinicznego II fazy, oceniającego skuteczność i toksyczność skojarzonej chemioterapii i napromieniania chorych z rozpoznaniem niedrobnokomórkowego raka płuca z przerzutami do ośrodkowego układu nerwowego. Żaden z chorych zakwalifikowanych do badania nie był wcześniej poddany chemioterapii ani napromienianiu. Na obszar mózgowia podawano dawkę 3 000 cGy w 10 frakcjach po 300 cGy. Jednoczasowo chorzy otrzymywali chemioterapię złożoną z karboplatyny podawanej 1. dnia w dawce liczonej wg formuły Calverta dla AUC = 6 oraz tenipozydu w dawce 100 mg/m 2 podawanego dnia 1., 3. i 5. Od czerwca 1999 do grudnia 2000 do badania zakwalifikowano 14 chorych. Wszyscy chorzy w terminie ukończyli napromienianie. U jednego chorego uzyskano całkowitą odpowiedź w zakresie ośrodkowego układu nerwowego, u 3 chorych odpowiedź częściową, u 5 chorych stabilizację choroby i u 1 chorego progresję choroby. Czas do progresji wyniósł od 4 do 48 tyg., mediana czasu do progresji 14,7 tyg. Całkowity czas przeżycia wyniósł od 4 do 68 tyg., a mediana czasu przeżycia 21,3 tyg. Odnotowano głównie toksyczność hematologiczną (neutropenia, trombopenia, anemia). Obiecujące wstępne wyniki powinny być poddane ocenie w badaniu III fazy w większej grupie chorych.