W kolorze serca - Kornacewicz-Jach, Zdzisława; Kossuth, Irmina; Czechowska, Małgorzata (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Choroby układu krążenia stały się podstawową przyczyną zgonów zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet. Badania kliniczne i epidemiologiczne udowodniły, że istnieją różnice dotyczące objawów, przebiegu choroby i jej następstw pomiędzy chorującymi na ChUK kobietami i mężczyznami. Obecność powyższych różnic stwarza potrzebę zwiększenia udziału płci żeńskiej w prowadzonych badaniach tak, aby był on proporcjonalny do rozpowszechnienia tych schorzeń wśród kobiet w populacji generalnej.