Rola E-selektyny w procesach zapalnych i aterogennych– wpływ terapii hormonalnej okresu menopauzy - Stachowiak, Grzegorz; Stetkiewicz, Tomasz; Połać, Ireneusz; Sobczuk, Anna; Jędrzejczyk, Sławomir; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
E-selektyna odgrywa bardzo ważną rolę w procesach zapalnych i aterogennych organizmu. Ekspresja tego białka błonowego pojawia się na zmienionych zapalnie komórkach śródbłonka jako odpowiedź na działanie cytokin prozapalnych. Jest ono obecne również na zmienionym miażdżycowo śródbłonku, szczególnie w obecności podśródbłonkowych nacieków leukocytarnych. Terapia hormonalna okresu menopauzy korzystnie wpływa (= redukuje) na poziomy E-selektyny, choć efekt zależy od dawki leku hormonalnego, rodzaju zastosowanego estrogenu lub progestagenu oraz wieku menopauzalnego, chorób towarzyszących i nałogów kobiet kwalifikowanych do tego rodzaju leczenia.