Biopsja aspiracyjna endometrium (EAB) jako sposób diagnostyki ultrasonograficznego podejrzenia chorób endometrium u kobiet bez nieprawidłowych krwawień - Surkont, Grzegorz; Wlaźlak, Edyta; Bitner, Adam; Stetkiewicz, Tomasz; Topczewska-Tylińska, Katarzyna; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Badanie USG głowicą przezpochwową (TVS) jest obecnie często wykorzystywane w praktyce codziennej do skriningu raka endometrium, pomimo braku dowodów na przydatność TVS do tego celu. W związku ze stosowaniem badania USG do skriningu raka endometrium out of label (poza uznanymi wskazaniami) do weryfikacji ultrasonograficznego rozpoznania pathologia endometrii susp. należałoby stosować mało inwazyjne metody diagnostyczne. Cel pracy: Określenie przydatności aspiracyjnej biopsji endometrium (EAB, Pipelle) w zakresie uzyskania materiału do histopatologicznej diagnostyki podejrzanych obrazów USG jamy macicy u kobiet bez nieprawidłowych krwawień. Materiał i metody: Analizą objęto 57 kobiet, które z powodu nieprawidłowego obrazu USG błony śluzowej jamy macicy skierowano do Kliniki Ginekologii Operacyjnej i Onkologii Ginekologicznej celem diagnostyki inwazyjnej. Zostały one zakwalifikowane do biopsji aspiracyjnej endometrium (EAB) (grupa I). Grupę porównawczą (grupa II) stanowiły 124 kobiety, u których EAB wykorzystano do diagnostyki nieprawidłowych krwawień z jamy macicy w wywiadzie. Wyniki: W grupie I u 50,9% pacjentek uzyskano odpowiednią ilość materiału dla postawienia rozpoznania histopatologicznego. W grupie II u 78% kobiet na podstawie EAB postawiono rozpoznanie histopatologiczne. W grupie I w 5,56% przypadków nie udało się wykonać EAB ze względu na trudności techniczne. W grupie II u 0,81% kobiet zanotowano problemy z wprowadzeniem sondy do jamy macicy. Dyskusja: Aspiracyjna biopsja endometrium stanowi mało inwazyjną metodę diagnostyki chorób błony śluzowej jamy macicy. Wydaje się być przydatna do diagnostyki podejrzanych obrazów USG jamy macicy. Jednak w przypadku wykonywania EAB u kobiet bez nieprawidłowych krwawień z podejrzanym obrazem USG należy się liczyć z około 50% odsetkiem niepowodzeń w zakresie pobrania odpowiedniej ilości materiału do oceny histopatologicznej. Brak materiału nie oznacza braku choroby. Dlatego zwykle wskazana jest kontynuacja diagnostyki z wykorzystaniem bardziej inwazyjnych metod. Cały proces diagnostyczny może nie zakończyć się uzyskaniem odpowiedniej ilości tkanek do badania histopatologicznego. Może to prowadzić do konieczności usunięcia macicy, w której nie ma choroby. Należy o tym pamiętać, gdy w następstwie stosowania badania USG do skriningu raka endometrium out of label</i. (poza uznanymi wskazaniami), rozpoznajemy pathologia endometrii susp.