Leczenie anemii u chorych na nowotwory złośliwe - Rolski, Janusz; Pawlicki, Marek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Anemia u chorych leczonych z powodu nowotworów złośliwych występuje u ok. 50 proc. pacjentów, z czego anemia zagrażająca życiu (poziom Hb <6 g/dl) występuje u 8 proc. chorych. Przedstawiono mechanizmy powstawania anemii u chorych onkologicznych, coraz częściej dyskutowane wczesne i późne powikłania związane z transfuzją krwi w tej grupie pacjentów. Ponieważ wykazano istotny wpływ na poprawę jakości życia, a przesłanki teoretyczne wskazują na możliwość poprawy wyników leczenia przy wyrównaniu anemii, istotnym postępem w jej leczeniu jest wprowadzenie do praktyki klinicznej erytropoetyny. Umożliwia ona wyrównanie anemii u większości pacjentów, a koszt jej użycia równoważny jest z kosztami uzyskiwania i przetaczania krwi oraz kosztami leczenia powikłań po transfuzjach.