Ultrasonograficzny indeks morfologiczny w ocenie złośliwości guzów jajnika - Szpurek, Dariusz; Uchman, Paweł; Moszyński, Rafał; Sajdak, Stefan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Zaproponowano indeks morfologiczny, polegający na ocenie 6 elementów guza jajnika uwidocznionych metodą badania ultrasonograficznego. Oceniano objętość guza, strukturę torebki oraz jej grubość, strukturę przegrody, echogenność oraz obecność płynu w jamie brzusznej. Analizie poddano grupę 188 kobiet. Jako wartość graniczną ultrasonograficznego indeksu morfologicznego przyjęto 7 punktów. Czułość tak stworzonego wskaźnika morfologicznego wynosiła 93,6 proc. Negatywna wartość predykcji i swoistości wynosiły odpowiednio 97,4 i 80,1 proc. Wartość pozytywnej predykcji wynosiła 61,1 proc., a dokładność metody – 83,5 proc. Wartości te są wysokie w porównaniu z innymi znanymi skalami morfologicznej oceny guza. Zastosowanie takiego indeksu morfologicznego pozwala na precyzyjną ocenę charakteru złośliwości guza jajnika, a także umożliwia trafne podejmowanie właściwych decyzji dotyczących sposobu leczenia operacyjnego.