Geny proapoptotyczne w terapii genowej nowotworów - Missol-Kolka, Ewa; Mitrus, Iwona; Szala, Stanisław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
W artykule przedstawiono możliwości wykorzystania w terapii genowej nowotworów strategii tzw. genów proapoptotycznych. Mechanizm działania białek proapoptotycznych (kodowanych przez proapoptotyczne transgeny) polega na niszczeniu komórek nowotworowych poprzez indukowanie w nich śmierci mającej wszelkie morfologiczne cechy apoptozy. Szereg danych wskazuje, że niektóre białka proapoptotyczne pochodzenia wirusowego (np. Apoptyna i E4orf4) indukują śmierć tylko w komórkach nowotworowych. Ponadto indukowana przez te wirusowe białka śmierć komórek jest niezależna od kaspaz, statusu genu p53 oraz hamującego wpływu białek z rodziny Bcl-2. Zastosowanie w terapii genowej genów kodujących wirusowe białka proapoptotyczne przypuszczalnie pozwoli ominąć problem uszkadzania prawidłowych tkanek. W przypadku genów proapoptotycznych kodujących endogenne białka eukariotyczne (np. białko Bax), swoistość ekspresji genów może zostać zapewniona przez zastosowanie promotorów swoistych dla nowotworów (np. promotora indukowanego hipoksją lub promotora dla genu telomerazy). Strategia genów proapoptotycznych umożliwia nie tylko selektywne i bezpośrednie niszczenie komórek nowotworowych w wyniku programowania ich śmierci, ale też w przypadku stosowania terapii skojarzonej z radioterapią lub chemioterapią, może polepszyć efekty terapeutyczne tych metod.