Postępowanie w przewlekłym niedokrwieniu kończyn dolnych - Micker, Maciej; Chęciński, Paweł; Synowiec, Tomasz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Miażdżycowe niedokrwienie kończyn dolnych jest chorobą przewlekłą, charakteryzującą się zwężeniem lub zamknięciem tętnic doprowadzających krew do tkanek kończyn dolnych. Jest przejawem ogólnoustrojowej choroby miażdżycowej i wiąże się z zagrożeniem śmiercią z powodu występowania niedokrwiennych incydentów sercowo-mózgowych. Głównym zadaniem w leczeniu miażdżycowego niedokrwienia kończyn dolnych jest profilaktyka incydentów sercowo-mózgowych, a także poprawa chodzenia u chorych z chromaniem przestankowym. Zastosowanie leczenia inwazyjnego powinno być rozważone u chorych z krytycznym niedokrwieniem kończyn dolnych albo u pacjentów, u których leczenie zachowawcze nie przyniosło efektu.