Ostre niedokrwienie kończyn - Łyczkowski, Tomasz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Ostre niedokrwienie kończyn jest zespołem objawów klinicznych, powstałych w następstwie nagłego całkowitego braku dopływu krwi do narządu lub na tyle istotnego jego zmniejszenia, że zaburzona zostaje spoczynkowa przemiana materii, co może doprowadzić do utraty kończyny. Przyczyną ostrego niedokrwienia może być zator, zakrzepica tętnicza, tętniak rozwarstwiający aorty, uraz tętnicy i zaburzenie odpływu krwi żylnej z kończyny. Dominującym objawem jest ból i utrata ruchów czynnych kończyny. W celu zapobieżenia dalszemu wykrzepianiu krwi w naczyniach leczenie należy rozpocząć od podania heparyny, które poprzedza interwencję chirurgiczną lub leczenie trombolityczne. Uraz niedokrwienny tkanek jest główną przyczyną śmiertelności u tych chorych. Najważniejsze dla wyników leczenia jest wczesne rozpoznanie ostrego niedokrwienia i wdrożenie odpowiedniego postępowania.