Żylna choroba zakrzepowo-zatorowa - Chęciński, Paweł; Synowiec, Tomasz; Chęcińska, Zuzanna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Żylna choroba zakrzepowo-zatorowa (ŻChZZ) stanowi wielki problem współczesnej medycyny. Wynika to z faktu, że występuje stosunkowo często i w wypadku niekorzystnego przebiegu zakrzepicy żył głębokich może prowadziæ do bezpośredniego zagrożenia życia pod postacią zatoru tętnicy płucnej. Wiedza lekarzy na temat tej jednostki chorobowej, umiejętna diagnostyka oraz wdrożenie prawidłowego leczenia mogą się przyczyniæ do spadku występowania zatorowości płucnej i w konsekwencji do obniżenia liczby zgonów spowodowanych tą chorobą.