Ocena działania i tolerancji preparatu Soyfem u kobiet we wczesnym okresie pomenopauzalnym - Stanosz, Stanisław; Puk, Ewa; Grobelny, Włodzimierz; Stanosz, Małgorzata; Kazikowska, Agnieszka (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Przeprowadzono randomizowane badania kliniczne przez 12 mies. u 71 kobiet we wczesnym okresie pomenopauzalym, które stosowały preparat Soyfem firmy Biofarm. Badania biochemiczne przeprowadzone zostały po 3 mies. stosowania preparatu, a biofizyczne po 6 mies. stosowania Soyfemu. Kobiety zostały podzielone losowo na 3 grupy wg randomizowanego doboru badanych do poszczególnych grup, z zastosowaniem metody podwójnej ślepej próby. Badane kobiety otrzymywały doustnie jednakową liczbę tabletek. Grupa I – kontrolna, obejmowała 23 kobiety w wieku 49,5±4,7 roku, które otrzymywały placebo , grupę II stanowiło 26 kobiet w wieku 50,8±3,7 roku, które otrzymywały 2 razy 1 tabl. Soyfemu, a grupa III obejmowała 22 kobiety w wieku 50,3±2,5 roku stosujące 2 razy po 2 tabl. leku. Częstość i natężenie objawów menopauzalnych oceniano testem Kuppermana co 30 dni przez 6 mies., a w II półroczu co 3 mies. Badania kliniczne wykazały, że preparat Soyfem wywiera korzystny wpływ na częstość i natężenie występowania objawów menopauzalnych, które od 3. mies. osiągają wartości znamienne w stosunku do placebo , a dolegliwości 10 typów objawów z 13 menopauzalnych podczas 12-miesięcznej terapii uległy znamiennemu obniżeniu.