Białka ostrej fazy u chorych na nowotwory głowy i szyi - Stasik, Zofia; Tarapacz, Jadwiga; Migas, Beata; Skołyszewski, Jan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Badania stężenia wybranych białek ostrej fazy (albuminy, prealbuminy, alfa-1 kwaśnej glikoproteiny, alfa-1 antytrypsyny, transferyny oraz białka C-reaktywnego), a także wyliczenie na podstawie ich wyników wartości wskaźników, tj. CSI, CRP/PRE i PINI, wykonano u 33 chorych na raka gardła i krtani (T 1–4 N 0–3 M 0 ) przed rozpoczęciem leczenia napromienianiem. Dokonano analizy kształtowania się zmian stężeń badanych wskaźników w zależności od stanu klinicznego chorych rok po zakończeniu leczenia. W grupie chorych z objawami klinicznymi progresji choroby w porównaniu z pozostałymi częściej przed rozpoczęciem leczenia stwierdzano hipoalbuminemię oraz podwyższone wartości wskaźnika PINI.