Leczenie skojarzone chorych na raka szyjki macicy - Urbański, Krzysztof; Klimek, Małgorzata; Bieda, Tomasz; Piwowarczyk, Sławomir; Urbański, Jacek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Wstęp: Przedstawiono zalety i ograniczenia leczenia operacyjnego i napromienianiem jako samodzielnych, radykalnych metod leczenia chorych na raka szyjki macicy. Wyniki napromieniania i leczenia operacyjnego we wczesnych stadiach raka szyjki macicy są porównywalne, a wybór metody zależy od doświadczenia ośrodka onkologicznego, tradycji i możliwości aparaturowych. U młodych chorych na niezaawansowanego raka szyjki macicy leczenie chirurgiczne umożliwia pozostawienie jajników i zachowanie ich funkcji hormonalnej. Odsetek powikłań i stopień dysfunkcji seksualnych jest zbliżony. W zaawansowanym raku szyjki macicy radioterapia jest jedyną metodą radykalnego leczenia. Współistnienie guzów przydatków i mięśniaków macicy jest wskazaniem do ich wycięcia przed napromienianiem. Leczenie napromienianiem w skojarzeniu z chirurgią: Uzupełniająca radioterapia sterylizuje mikroogniska raka w nieusuniętych węzłach chłonnych, tkankach przymacicz lub w marginesie operacyjnym pochwy, co zmniejsza częstość wznów lokoregionalnych, lecz nie wpływa na odległe przeżycia. Zwrócono uwagę na znaczenie pełnej informacji zawartej w opisie histopatologicznym materiału operacyjnego przy kwalifikacji chorych do napromieniania uzupełniającego. Omówiono kontrowersyjny aspekt pozostawienia i przemieszczenia jajników poza teren objęty uzupełniającym napromienianiem. Przedstawiono założenia skojarzonego leczenia operacyjnego z uzupełniającą radioterapią i równoczesnym leczeniem systemowym cisplatyną. Radiochemioterapia raka szyjki macicy: Omówiono założenia teoretyczne radioterapii z równoczesną chemioterapią opartą na cisplatynie (radiochemioterapia), metoda ta jest obecnie standardem leczenia chorych niezakwalifikowanych do leczenia operacyjnego, chorych na zaawansowanego raka szyjki macicy, a także jako leczenie uzupełniające w przypadku niekorzystnych czynników rokowniczych. Wiarygodne badania randomizowane wskazują na poprawę 3-letnich przeżyć o 10 do 18%, zwłaszcza u chorych na raka szyjki macicy we wczesnych stadiach zaawansowania, przy niezajętych węzłach okołoaortalnych. Radiochemioterapia daje wzrost powikłań hematologicznych i objawów ubocznych ze strony dolnego odcinka przewodu pokarmowego, wymaga dostępu do leczenia wspomagającego.