Kardiochirurgia dorosłych Nowe możliwości endoskopowego pobierania tętnicy promieniowej w zabiegach rewaskularyzacji bezpośredniej mięśnia sercowego – doniesienie wstępne - Urbanowicz, Tomasz; Misterski, Marcin; Perek, Bartłomiej; Buczkowski, Piotr; Jemielity, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: Tętnica promieniowa stała się powszechnie stosowanym pomostem w zabiegach rewaskularyzacji bezpośredniej mięśnia sercowego (CABG). Nowatorska technika jej endoskopowego pobrania stanowi próbę ograniczenia urazu chirurgicznego. Cel: Celem pracy było przedstawienie wstępnej oceny przydatności endoskopowego pobierania tętnicy promieniowej w zabiegach CABG. Materiał i metoda: Badaniem objęto 7 mężczyzn w wieku 57±4 lata, operowanych w styczniu i lutym 2006 r. w trybie planowym, z rozpoznaniem dławicy piersiowej. Wszystkich poddano zabiegom tętniczej rewaskularyzacji mięśnia sercowego bez użycia krążenia pozaustrojowego (OPCAB). Do pobrania tętnicy promieniowej zastosowano system Vasoview 6 (Guidant Corp., Indianapolis, USA). Wyniki: U wszystkich chorych pobrano tętnicę o długości od 16 do 22 cm, bez widocznych uszkodzeń morfologicznych, po czym wszystkie pomosty wykorzystano do rewaskularyzacji serca. Całkowity czas pobrania istotnie się skrócił z 70 min podczas pierwszego zabiegu do 51 min podczas ostatniego. Nie zanotowano istotnych powikłań chirurgicznych w kończynie górnej. Wnioski: Mało inwazyjne pobranie tętnicy promieniowej podczas zabiegów CABG jest przydatnym i bezpiecznym sposobem pozwalającym na uzyskanie pomostu tętniczego.