Anestezjologia i intensywna terapia Porównanie wpływu sewofluranu i halotanu na żylny przeciek śródpłucny i wybrane parametry hemodynamiczne w czasie operacji torakochirurgicznych (OLV) - Machała, Waldemar; Szebla, Renata; Perdeus, Jakub; Jabłoński, Sławomir; Gaszyński, Tomasz; Mamełka, Beata (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: Wyłączenie z wentylacji jednego płuca (OLV) jest podstawową techniką stosowaną w czasie operacji płuc. OLV powoduje podwyższenie żylnego przecieku śródpłucnego, prowadzącego do obniżenia prężności tlenu we krwi. Fizjologiczne mechanizmy zmniejszające wartość shunt, m.in. hipoksyczny skurcz naczyń, mogą zostać zaburzone, np. przez ułożenie pacjenta na stole operacyjnym, anestetyki użyte do znieczulenia, manipulacje operatorów itp. Cel: Autorzy zbadali wpływ dwóch anestetyków wziewnych – sewofluranu i halotanu – na żylny przeciek śródpłucny i wybrane parametry hemodynamiczne (HR, MAP, MPAP, PCWP, CI, SVI, LVSWI, RWSVI, CPP, SVI i PVR). Materiał i metody: Badania przeprowadzono u 49 pacjentów w I i II stopniu stanu fizycznego wg ASA; grupa SEWO (n=23) i grupa HAL (n=26), zakwalifikowanych do operacji z powodu raka płuc (niedrobnokomórkowego). Parametry demograficzne (waga, wiek, płeć, BMI i BSA) oraz czas znieczulenia i operacji były porównywalne. Metoda znieczulenia – zbilansowane: ogólne (sewofluran – SEWO lub halotan – HAL: stężenie 1 MAC) oraz przewodowe (przykręgowe albo zewnątrzoponowe w odcinku piersiowym [fentanyl]). Indukcja, dawki użytych środków zwiotczających mięśnie i przeciwbólowych były zbliżone w obu grupach. Do monitorowania parametrów hemodynamicznych używano cewnika Swana-Ganza. Wyniki: Oba anestetyki wpływały podobnie na parametry hemodynamiczne, takie jak: HR, CI, MAP, SVI, LVSWI, SVR i PVR. Widoczne były różnice w odniesieniu do CVP, MPAP, RVSWI, PCWP i CPP. Wnioski: 1. Żylny przeciek śródpłucny u pacjentów kwalifikowanych do operacji torakochirurgicznych jest znacznie wyższy od uznawanego za fizjologiczny. 2. Wyłączenie z wentylacji jednego płuca powoduje podwyższenie wartości żylnego przecieku śródpłucnego zarówno u pacjentów znieczulanych sewo-, jak i halotanem. Nie ma statystycznie istotnych różnic między sewo- a halotanem w czasie znieczulenia. Po zakończeniu znieczulenia wartość shunt powraca do stanu sprzed znieczulenia jedynie u znieczulanych sewofluranem. 3. Wpływ badanych anestetyków na parametry hemodynamiczne należy rozpatrywać na podstawie wpływu na poszczególne składowe prawidłowej czynności serca: • Sewofluran i halotan podobnie wpływają na częstość pracy serca [HR] i wskaźnik sercowy [CI]. • Halotan depresyjnie wpływa na czynność lewej komory, wyrażoną przede wszystkim obniżeniem obciążenia następczego – afterload, czego konsekwencją jest obniżenie wieńcowego ciśnienia perfuzyjnego [CPP]. Zmiany w CPP po zastosowaniu sewofluranu nie mają istotności statystycznej. • Sewofluran wywiera korzystny wpływ na czynność prawej komory [↑RVSWI i ↓PVR].