Anestezjologia i intensywna terapia Operacje pomostowania aortalno-wieńcowego w trybie przyspieszonym u pacjentów leczonych abciksimabem - Drwiła, Rafał; Ziętkiewicz, Marcin; Plitzner, Dariusz; Kapelak, Bogusław; Wróbel, Krzysztof; Moncznik, Paweł; Śnieżek-Maciejewska, Maria; Sadowski, Jerzy; Andres, Janusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: Od stycznia 2002 r. do września 2005 r. w Zakładzie Hemodynamiki Instytutu Kardiologii CMUJ w Krakowie abciksimab był stosowany u 1150 pacjentów, u których wykonywano pełny profil zabiegów kardiologicznych. Z tej grupy do operacji pomostowania aortalno-wieńcowego skierowano 48 osób, z których 12 było operowanych w trybie przyspieszonym, nie później niż 14 dni od zastosowania abciksimabu. Materiał i metodyka: 12 chorych leczonych uprzednio abciksimabem porównano z 80-osobową grupą operowanych w trybie przyspieszonym i nieotrzymujących wcześniej abciksimabu. Obie grupy otrzymywały preparaty heparyny oraz aspirynę w czasie oczekiwania na zabieg. Autorzy poddali analizie straty i przetoczenia krwi oraz preparatów krwiopochodnych w okresie okołooperacyjnym. Wyniki: Pacjenci otrzymujący uprzednio abciksimab mieli zbliżone drenaże pooperacyjne oraz przetoczenia krwi i świeżo mrożonego osocza, jak grupa kontrolna. Liczba przetoczeń koncentratu krwinek płytkowych była znamiennie statystycznie większa w grupie otrzymującej abciksimab (p<0,01). Wnioski: 1. Operacje pomostowania aortalno-wieńcowego w trybie przyspieszonym u pacjentów otrzymujących uprzednio abciksimab są obarczone podobnym ryzykiem krwawienia pooperacyjnego jak innych chorych wieńcowych, operowanych w tym samym trybie. 2. Ciągle nie ma złotego standardu oceniającego funkcję płytek krwi w okresie okołooperacyjnym.