Dzielmy sie doświadczeniemPlatelet mapping in postoperative management of acute aortocoronary bypass thrombosis - Gwozdziewicz, Marek; Němec, Petr; Zezula, Radek; Novotny, Josef (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
W celu oceny skuteczności terapii lekami przeciwpłytkowymi, niezbędnymi w leczeniu chorych po operacjach pomostowania tętnic wieńcowych, wprowadzono badanie zwane mapowaniem płytek. Praca przedstawia przypadek ostrego zakrzepu pomostu w bezpośrednim okresie pooperacyjnym, opisując postępowanie przy rozwijającym się zawale serca z wykorzystaniem mapowania płytek do ustalenia właściwej terapii przeciwpłytkowej.