Zmiany rozrostowe endometrium – rozpoznawanie i terapia - Obrębowska, Anna; Sajdak, Stefan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Rozrosty błony śluzowej trzonu macicy są jedną z najczęstszych przyczyn krwawień u kobiet w wieku okołomenopauzalnym. Brak ich rozpoznania i wdrożenia leczenia może prowadzić do rozwoju raka endometrium. W pracy przedstawiono przegląd metod diagnostycznych znajdujących zastosowanie w diagnostyce rozrostów, ze szczególnym zwróceniem uwagi na rolę histeroskopii oraz różne możliwości leczenia patologicznych rozrostów, w zależności od typu histopatologicznego, wieku i ogólnego stanu zdrowia.