Twarde jądro czy miękki target. Rozmowa z Adamem Kozierkiewiczem - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2006)
Adam Kozierkiewicz z Instytutu Zdrowia Publicznego CM UJ proponuje stworzenie sieci szpitalnej opartej na trzech filarach. Szpitali twardego jądra (20–30 proc. placówek) wyłączonych z gry rynkowej, miękkiego targetu (60–70 proc.) oraz pozostałych 10 proc., które najpewniej nie utrzymałyby się na rynku.