Durogesic w leczeniu bólu nowotworowego - Paweł Woźniak, Sławomir (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Dolegliwości bólowe w chorobie nowotworowej mają złożoną etiologię, która nakłada się na indywidualną osobowość i w konsekwencji daje bogactwo objawów klinicznych i różny stopień nasilenia dolegliwości. Z tych względów Twycross i Lack wprowadzili pojęcie bólu totalnego (wszechogarniającego), na który składają się oprócz czynników somatycznych - również czynniki psychogenne - depresja, agresja i lęk. Postępowanie przeciwbólowe stanowi bardzo istotną część całościowej opieki nad chorym na nowotwór. Stały postęp w zakresie farmakoterapii bólu nowotworowego prowadzi do uzyskania możliwie najlepszej analgezji oraz zmniejszenia częstości występowania i natężenia objawów ubocznych oraz poprawy jakości życia chorego i rodziny. Jednym ze sposobów uzyskania wysokiej skuteczności i wygody leczenia przeciwbólowego, u chorych z silnym bólem nowotworowym, jest zastosowanie preparatów o długim okresie działania. W artykule omówiono podstawowe zasady stosowania, farmakokinetyki i wyniki badań klinicznych podczas stosowania fentanylu (Durogesicu) w przezskórnym systemie terapeutycznym, w leczeniu bólu nowotworowego.